SIMEpod

Med Westreamus tjänst Poddformatering kan ni enkelt skapa mervärde för målgruppen genom att paketera om en samling videoavsnitt som en podd.

En sådan podcast fungerar lika bra för videofiler som för ljudfiler, även om det senare är både enklare och billigare. För mer avancerade behov kan vi naturligtvis hjälpa till att sprida podden, tex genom publicering i iTunes och andra poddkataloger.

Innehåll

Podcasting har blivit poppis

Podcasting har blivit ett otroligt populärt format för att via internet lyssna på tal och musik. Förutom att Public Service sedan många år erbjuder många SR-program i poddformat, kan vi också höra alternativa podcasts som Värvet och Filip och Fredrik podcast.

Poddradio, som det ibland kallas på svenska, dök upp 2004 och blev omedelbart populärt bland framförallt de teknikintresserade. I och med explosionen av smarta telefoner och läsplattor har podcastingen blivit känt även i den breda massan.

Här har du poddlänkar (till din poddläsare, se nedan) för SIME Stockholm 2012 respektive WSA-dagen 2013, ett par av de första livesändningar som vi poddformaterat:

 

Praktisk med poddläsare

Poddformatet erbjuder framförallt en enkel åtkomst till en samling program, till exempel de olika föreläsningsinslagen på ett seminarium eller avsnitten i en talkshow. En annan fördel som många uppskattar är att man med ett enkelt handgrepp i förväg kan ladda ner allt man vill höra eller se. Då kan man senare ta del av innehållet även när man inte är uppkopplad till internet.

För att lyssna och ladda ner behöver man en så kallad poddläsare. Det finns poddläsare för dom flesta plattformarna på marknaden. För android rekommenderar vi BeyondPod. Har du en iPhone eller iPad kan du använda Podcasts-appen eller någon tex någon av de fem alternativ som TidBITS listar. förslagsvis Downcast.

Westreamus tjänst Poddformatering innebär i sin enklaste form att vi konverterar dina videofiler till ljudfiler i mp3-format och publicerar dessa på ett sätt så att alla intresserade enkelt kan lyssna i sin mobiltelefon, läsplatta eller smarta TV. Då kan man lyssna på dom spännande föredragen när man tränar, åker kommunalt, under bilresan eller som en härlig kvällslektyr.

Det är också fullt möjligt att lägga upp videofilmer som podd. Det kräver dock lite mer resurser. Bland annat för att koda om filmerna i olika format, lagringsutrymme på webben och bandbredd för nedladdning.

I vissa fall, tex då målgruppen är diffus och man vill öka sannlikheten för att podcasten blir “upptäckt” av okända lyssnare, kan det vara värdefullt att publicera sig i podcastkataloger.

Kontakta oss gärna om du är intresserad, så berättar vi mer om de strategier och möjligheter som finns.

Exemplet SIME Stockholm 2012

I november 2012 livesände vi tvådagarskonferensen SIME från Cirkus i Stockholm. Efteråt klippte vi upp alla inslag som sedan publicerades på arrangörens YouTube-kanal (se vidare Highlight from SIME 2012). När vi i februari 2013 lanserade tjänsten poddformatering passade vi på att konvertera videofilerna från SIME till mp3-format och sedan skapa en podd med alla ljudfilerna. Varje avsnitt i podden innehåller dessutom en länk till respektive video på YouTube.

Länken till SIME-podden, som du anger i din favoritpoddläsare, är http://pods.webases.com/sime/sime-stockholm-2012.xml. Har du ingen poddläsare kan du klicka på länken i din vanliga webbläsare och sedan lyssna respektive mp3-fil.

Exemplet WSA-dagen 2013

I slutet av januari 2013 livesände vi WSA-dagen från Nalen i Stockholm. Efteråt klippte vi upp de olika föredragen, och själva prisutdelningen, i separata videofiler som sedan publicerades i YouTube-kanalen Web Service Award AB. Därefter paketerade vi om allt som en podcast i ljudformat.

Länken till WSA-dagens podd, som du anger i din favoritpoddläsare, är http://www.webserviceaward.com/pod/wsadag13.xml. Har du ingen poddläsare kan du klicka på länken i din vanliga webbläsare och sedan lyssna respektive mp3-fil.