Videokvalitet

Här redovisar vi kortfattat de olika videokvaliteter som vi kan leverera till överkomliga priser. Man kan annars diskutera teknisk videokvalité hur mycket som helst. Speciellt när det gäller ljudet, som ofta är viktigare än bilden.

Faktum är att digitalteknikens kärna i videosammanhang, så kallade codecs, prioriterar kvalitén på ljudet framför bilden. Just för att vi människor är mer känsliga för ljud- än bildstörningar.

Och för dom som är synskadade, blinda, hörselskadade eller döva kan vi naturligtvis sända med extra god tillgänglighet.

Ljudet

Tvärtemot vad man kan tro är ljudet ofta vår största utmaning, speciellt när vi förlitar oss på möteslokalens ljudanläggning. Vilket i utgångsläget betyder att vi sänder vidare den ljudmix som vi får in. Är det lite brum i lokalens ljudanläggning, då hör man brummet även i sändningen och i vår inspelning.

Om flera mikrofoner används (tex vid paneldebatter) och ingen ser till att justera nivåerna på de olika mikrofonerna, då är det inte alltid vår bildproducent hinner att kompensera varje gång ljudet blir för högt eller lågt.

Ställer någon i publiken en fråga, och vi inte får det ljudet via mikrofon, då är det sannolikt så att frågan inte hörs.

Normalt är det ingen skillnad på det ljud som sänds live och det ljud som vi spelar in. Livestreamingtekniken klarar som regel av att utan problem förmedla bra ljud även om bandbredden är dålig.

Bilden

Våra standardpriser baseras på att vi sedan 2014 vanligen använder riktigt bra semiprofessionella HD-kameror. Men om ljuset på scenen eller i lokalen (vid publikbilder) är svagt, då brukar våra kameror ha lite problem. I praktiken innebär det att bilden kan bli lite för suddig eller grynig. Vid speciella behov kan vi offerera produktioner med bättre kameror.

Normalt blir själva livebilden marginellt sämre än den video vi samtidigt spelar in för efterpublicering. Hög livekvalité kräver hög bandbredd, för såväl oss som sänder som för dom som tittar live. Därför försöker vi balansera livebildens kvalité med ett godtagbart bandbreddsbehov.

Hur väl föreläsarnas presentationsbilder förmedlas live och on demand är en historia för sig. Vi hänvisar till vår blogg och tipset  där om Powerpoint i livesänd webbtv.

I traditionell television var 4:3 det ursprungliga formatet. I svensk TV innebar det en vertikal upplösning på 576 så kallade linjer (NTSC har 480 linjer). Lätt förenklat kallas den TV-upplösningen för SD (Standard Definition). Numera är det bredbild, dvs 16:9, som är populärt. Man pratar också om High Definition (HD 720p, dvs pixlars höjd, respektive Full HD som är 1080p). Utan tvekan har mobilt videotittande blivit en succé. Numera brukar såväl smartphones som surfplattor ha (minst) HD-upplösning på skärmen.

Vid såväl streaming som inspelning komprimerar man videosignalen.

Högre videoupplösning och låg komprimering ger bättre bild, men kostar kraft, bandbredd och hårddisk. Det vill säga kräver kraftfullare datorer, både för att producera och visa videon, Och resultatet kräver mer utrymme på internet och i datorn. Lätt förenklat innebär en fördubblad bildkvalitet mer än ett fyrdubblat resursbehov. Och tyvärr är resurserna inte alltid oändliga.

[ja ja, vi kommer skriva lite om codecs, videoformat och annat geekigt]

Uppdaterad 2015-02-26