Tillgänglighet

webb-tv för döva och blinda
Hoppa till case
Westreamu AB tillhör dom ledande i Sverige när det gäller att göra direktsänd webb-tv så tillgänglig som möjligt för alla människor. Speciellt för dom som har olika former av funktionshinder.  Samtidigt deltar vi aktivt i utvecklingen av ny teknik för tillgängliga liveproduktioner. Både hemma och internationellt.

Vår första tillgängliga livesändning producerade vi redan år 2009. Sedan dess har vi byggt upp en mycket god erfarenhet inom området. Vi ökar tillgängligheten genom olika kombinationer av livetextning, syntolkning och teckenspråkstolkning. Dom tekniska lösningar vi utvecklat används också av andra, till exempel TV4-tolken.

I samråd med våra uppdragsgivare hittar vi en optimal lösning för varje enskilt fall.

Skärmavbild på produktionsverktyget Text-on-Top Video

Textning

Livetextning (eller direkttextning som det också kallas) kan vi göra på olika sätt. Till exempel genom “öppen undertextning” som innebär att texten hela tiden syns ovanpå videon. Men, vi spelar också in texten med tidkoder för senare omformatering till “stängd undertextning” (kallas ibland “dold”). Då väljer tittaren om textremsorna skall synas eller inte. Textningen görs av skrivtolkar, direkttextare och ibland automatiskt.

Syntolkning

Syntolkning innebär att en talad röst beskriver viktiga delar som visas och som inte är tillgängliga för personer med nedsatt synförmåga. En fullgod syntolkning kräver som regel extra tid för själva berättandet, till exempel då en fullmatad powerpointbild beskrivs. Ofta görs därför syntolkningen utifrån inspelat videomaterial. Men även under en livesändning tillför en skicklig syntolk extra värde för dom som hör bättre än dom ser. Hör själv!
Bild på scen i Norra Latin med teckenspråkstolkar och textad video på storbildsskärm

Teckenspråkstolkning

En teckenspråkstolkad liveproduktion kan åstadkomma på olika sätt. I en del fall filmar vi helt enkelt dom tolkar som finns i lokalen. I andra fall finns tolkarna på annan ort. Om sedan tolkarna skall synas bredvid originalproduktionen, eller snyggt läggas ovanpå med chroma-keyteknik, är en avvägning mellan estetik och ekonomi.

Case

exempel på några tillgängliga produktioner
 

Blir det bättre?

vi utvecklar vidare
 
följ oss i bloggen