Case: Di Leva Live i Vardagsrummet

Stillbild från konsertens början“Trots att jag reser land och rike runt varje år, så hinns inte alla byar och städer med. Men jag har ordnat en fantastisk lösning på detta!”. Så beskriver artisten Thomas Di Leva bakgrunden till det som blev “Di Leva Live i Vardagsrummet”. Den första konserten som sänts live från WeStudioU.

I början av 2015 fick vi kontakt med artisten Thomas Di Leva. Han hade via en gemensam bekant hört talas om vår nya studio och var intresserad av att genomföra en konsert i den. Självklart var vi direkt med på noterna, och i slutet av januari träffades vi för att diskutera möjligheterna.

Efter några ljudprov, flera samtal kring förutsättningarna och kreativa diskussioner om upplägget kom vi fram till ett spännande upplägg. Di Leva önskade en relativt enkel produktion, med några kameror och möjlighet att mixa ljud från mellansnack, sång, gitarrer och keyboard. Han planerade redan från början att ta med sig Anders Lundström som medmusikant (de har tillsammans skrivit den nysläppta låten Ord och inga visor). Några dagar innan konserten bjöd Di Leva också in Patrik Isaksson som hemlig gästartist.

Skärmdump från Live i Vardsgsrummets webbsidaDen 28 mars annonserade Di Leva sin konsert via webbsidan dileva.se/live-i-vardagsrummet och flera postningar i Facebook på sin fansida och personsida. Där fanns  också en liten teaser, vid vilken man kunde läsa:

Ni är många som hör av er på Facebook och via email och undrar när jag kommer och spelar i just eran stad…
Trots att jag reser land och rike runt varje år, så hinns inte alla byar och städer med. Men jag har ordnat en fantastisk lösning på detta!
En mysig och jordnära internet-konsert som ni alla kan se direkt från ert vardagsrum var ni än befinner er i världen… Musik, sång, publikfrågor och svar direkt… Bra vibrationer i hemsoffan.

Betalningslösningen ordnade Di Leva själv (genom PayPal) och han valde Solidtango som streamingtjänst. Intresserade kunde innan konserten mejla frågor till Di Leva. Lotten fick sedan avgöra vilka som fick svar under samtalen mellan låtarna.

Från WestreamU blev det Karl Danielsson som bildmixade och styrde fjärrkameror, Richard Gatarski producerade och skötte jib-kameran. Ljudproffset Fredrik Ludde Lundeberg fick ansvaret att hantera mikrofonerna och lägga rätt sound med vår 18-kanalsmixer.

Kvällen innan konserten kom Di Leva tillsammans med några andra för att rigga studion. De hade med sig egna möbler och stylade upp scenen på det sätt som dom ville ha den.

Eftermiddagen den 16:e samlades alla inblandade för teknikcheck och genomgång av upplägget. Efter det skingrades vi för en snabb middag och exakt på utlovad tid gick vi live. Ingenting var repeterat, men alla var proffs så hela sändningen flöt fint.

Många av dom som följde konserten delade i sociala medier med sig av tacksamma hälsningar. En del postade till och med filmer från hur det såg ut när dom satt hemma i sina vardagsrum och tittade (tex Anneli och Jeanette).

Här är ett litet demoklipp från själva konserten:

Idén att Di Leva skulle genomföra sin konsert i vår studio kom från filmroducenten och regissören Pehr Arte, en av de frilansmedarbetare som vi har äran att ofta få hjälp av. Pehr har i det egna bolaget Seven Frames gjort flera dokumentärfilmer, bland annat om Roy Andersson och Kjell Alinge.

Pehr började för 15 år sedan följa Di Leva i ett dokumentationsprojekt som fortfarande pågår (se gärna piloten). Av den anledningen filmade Pehr även arbetet med den här livekonserten, från idé till genomförande. Han har lovat oss en liten “behind the scenes”. Den publicerar vi här så snart vi får den.