Videokvalitet

Här redovisar vi kortfattat de olika videokvaliteter som vi kan leverera till överkomliga priser. Man kan annars diskutera teknisk videokvalité hur mycket som helst. Speciellt när det gäller ljudet, som ofta är viktigare än bilden.

Faktum är att digitalteknikens kärna i videosammanhang, så kallade codecs, prioriterar kvalitén på ljudet framför bilden. Just för att vi människor är mer känsliga för ljud- än bildstörningar. Och för dom som är synskadade, blinda, hörselskadade eller döva kan vi naturligtvis sända med extra god tillgänglighet.

Innehåll

Ljudet

Tvärtemot vad man kan tro är ljudet ofta vår största utmaning, speciellt när vi förlitar oss på möteslokalens ljudanläggning. Vilket i utgångsläget betyder att vi sänder vidare den ljudmix som vi får in. Är det lite brum i lokalens ljudanläggning, då hör man brummet även i sändningen och i vår inspelning. Vi gör naturligtvis det vi kan för att förhindra ljudstörningar, inklusive att om möjligt i förväg prova ljudanläggningen.

Om flera mikrofoner används (tex vid paneldebatter) mixas dessa antingen automatiskt i ljudanläggningen eller av en ljudtekniker. Om ingen ser till att justera nivåerna på de olika mikrofonerna, då är det inte alltid vår bildproducent hinner att kompensera varje gång ljudet blir för högt eller lågt. Därför kan det ibland vara bra att beställa en ljudtekniker. Uppstår det problem med mikrofonerna eller något annat ljudtekniskt så kan inte en ensam producent lösa det mitt i brinnande livesändning.

Ställer någon i publiken en fråga, och vi inte får det ljudet via mikrofon, då är det sannolikt så att frågan inte hörs. Finns det ingen publikmikrofon är det bra om någon med mikrofon upprepar frågan.

Normalt är det ingen skillnad på det ljud som sänds live och det ljud som vi spelar in. Livestreamingtekniken klarar som regel av att utan problem förmedla bra ljud även om bandbredden är dålig.

Kameran och ljuset

Val av kamera är alltifrån en budgetfråga till en kärlekshistoria. Och naturligtvis spelar behov och lokalförutsättningar in. Njut gärna av videon där Sam och Niko lekfullt och pedagogiskt i filmen $50 Camera Vs $50,000 Camera Camera. Dom dyker pedagogiskt ner en hel på djupet när det gäller upplösning och komprimering.

Våra standardpriser baseras på att vi sedan 2014 vanligen använder riktigt bra semiprofessionella HD-kameror. Men om ljuset på scenen eller i lokalen (vid publikbilder) är svagt, då brukar våra kameror ha lite problem. I praktiken innebär det att bilden kan bli lite för suddig eller grynig. Vid speciella behov kan vi offerera produktioner med bättre kameror och/eller hjälpa till med ljussättning.

Videoformatet

“folks don’t realize that some of the highest traffic live events in the last 18 months have been delivered in 720p”,
Matt Smith, VP of Media Evangelism, Brightcove under en föreläsning på Live Streaming East Summit 2017.

I traditionell television var 4:3 det ursprungliga formatet. I svensk TV innebar det en vertikal upplösning på 576 så kallade linjer (NTSC har 480 linjer). Lätt förenklat kallas den TV-upplösningen för SD (Standard Definition). Numera är det bredbild, dvs 16:9, som används. Fortfarande dominerar High Definition (HD 720, dvs antalet pixlar i höjdled, respektive Full HD som är 1080). Utan tvekan har mobilt videotittande blivit en succé. Idag brukar såväl smartphones som surfplattor ha (minst) HD-upplösning på skärmen.

Det blir allt populärare att prata om 4K som är mycket bättre än Full HD (i teorin alltså fyra gånger högre upplösning). Men 4K kräver, förutom en rejält dyrare produktionsmiljö, en bandbredd som sällan är tillgänglig vare sig där eventet sänds eller där tittarna befinner sig.

Som regel komprimeras alltid videon vid inspelning, livesändning och slutproduktion. Hög videoupplösning och låg komprimering ger bättre bild, men kostar datorkraft, bandbredd och hårddisk. Det vill säga kräver kraftfullare datorer, både för att producera och visa videon. Hög videokvalitet kräver mer utrymme på internet och i datorn/mobilen. Lätt förenklat innebär en fördubblad bildkvalitet mer än ett fyrdubblat resursbehov. Och tyvärr är resurserna sällan oändliga.

På liveevent använder vi normalt grafiskt material och förinspelade videoinslag i full HD (1080p), men producerar och sänder i HD (720p50) samt spelar in i mp4-filer i 720p50 (h264, 8mbps). Det är alltså en balans mellan kvalitet och filutrymme. En sådan inspelning resulterar i en fil på drygt 4 Gb per timme. Inom “broadcasting” (TV-sändningar/filmrpoduktion) brukar man kräva bättre codec (tex ProRes) och högre upplösning på pixlar och färgdjup. En fördel med det senare är att man efteråt kan “grada”, tex rätta till färger och ljusstyrka. Det är dock en dyr efterproduktionsprocess (tidskrävande) och innebär tunga filer (storleksordningen100 Gb per timme).

Vi sänder normalt i en lägre bitrate (1-4 mbps) beroende på tillgången på bandbredd där eventet sker. Det innebär att livevideon blir marginellt sämre än den video vi samtidigt spelar in för efterpublicering. Hög livekvalité kräver hög bandbredd, för såväl oss som sänder som för dom som tittar live. Därför försöker vi balansera livebildens kvalité med ett godtagbart bandbreddsbehov.

Många streamingtjänster erbjurder “live transkodering”. Det innebär att om vi sänder i en hög bitrate så kodar tjänsten automatiskt om strömmen i flera kvaliteter anpassade för tittarnas olika plattformar och bandbredd. Normalt väljer spelarappen optimal kvalitet, och ofta kan tittaren dessutom själv välja en högre eller lägre kvalitet. En del tjänster tar extra betalt för denna möjlighet.

Matt Smiths föredrag Thrive With Live: How to Deliver Engaging and Profitable Live Events and 24/7 Channels är kanske intressant för dig som verkar i stora sammanhang, även om det är rätt tekniskt (citatet ovan är 12:55 in i filmen). Brightcove, som han representerar, är en av världens ledande leverantörer av streamingtjänster.

Innehållet

Hur väl sedan scenprestationen planeras och genomförs samt föreläsarnas presentationsbilder används är en annan historia. Vi hänvisar till vår blogg och till exempel tipset  där om Powerpoint i livesänd webbtv.

Uppdaterad 2017-08-31