Case: Svenskt Näringslivs reformluncher

svn_reform15_screendump-edited_2013-04-01Svenskt Näringsliv driver bland annat Reformagendan – förslag för ett företagsammare Sverige. Varje månad presenteras nya reformförslag under ett kort lunchmöte i Näringslivets hus. WestreamU har sedan 2013 haft förtroendet att livesända och spela in presentationerna samt efter varje gång klippa ihop ett kortare sammandrag.

 

Torsdagen den 27 mars var det dags för Reformförslag 15: Effektivare sanering av förorenade områden. Vi passade på att låta vår PRAO Ilma Aase göra en “produmentary” och därigenom dokumentera en typisk produktion. Dagen innan lät vi henne öva på kontoret med en av våra kameror försedd med extralampa och trådlöst mikrofonkit. Hon fick också en snabbintroduktion till Sony Vegas Moviestudio, det redigeringsprogram vi oftast använder. Här, eller på YouTube, kan du se resultatet:

Ilma följde alltså med och filmade hela processen, från att vi packade vår utrustning på kontoret tills dess att nedmonteringen på Näringslivets hus var klar. Dessutom fick hon producera en del av själva livesändningen. Under fredagen klippte hon utifrån ett synopsis, med handledning av vår producent Karl Danielsson, ihop ett första utkast. Innan dess hade jag plockat fram lämplig musik. Parallellt med att Svenskt Näringsliv fick tid för att godkänna råkopian spånade vi tre tillsammans ihop finliret med klippordning och textskyltar. Dom sista finputsningarna var klara på tisdag innan lunch I alla väsentliga delar gjorde Ilma hela fotograferingen och klippningen. Det enda undantaget var att Kalle speedade upp packningsmomentet. En fantastisk insats av en ung tonåring utan tidigare erfarenhet av vår utrustning och livesändning!

När det gäller vår produktion av reformlunchsändningen hade vi även denna gång hjälp med mikrofoner, PA-högtalare och ljudtekniker från Ljus & AV-teknik. Direkt efter sändningen fick Svenskt Näringsliv hela vår inspelning via FTP, som dom strax efteråt publicerade på YouTube. Sent på torsdagskvällen fick Kalle direktiv om vad sammandraget skulle innehålla. Fredag eftermiddag hade han och Ilma tillsammans klippt ihop ett sammandrag för påsikt. Måndag strax före lunch godkände Svenskt Näringsliv klippningen. Då levererade direkt en färdigsynkad film som även den publicerades av Svenskt Näringsliv på YouTube.

Tiden det tar att göra ett sammandrag beror alltid på vad som skall med, hur noggranna instruktioner vi får och den löpande interaktionen med vår uppdragsgivare. Läs gärna mer om tjänsten Sammandrag.