Case: Livegrafik åt Solna stad

Skärmdump från webbsidan Kompetensforum Solna

I början av februari fick Westreamu AB efter en mindre upphandling uppdraget att livesända Kompetensforum Solna, som arrangeras av Solna stad den 16 februari. Vår devis är ju att göra “snygga, levande och engagerande webbtvsändningar”. Då gäller det att få till en sändningsgrafik som även dom ansvariga på Solna stad tycker är snygg.

En del i processen är filmen Solna Stad, grafikcheck och föreläsningstips, som huvudsakligen handlar om två saker. Dels om hur vi demonstrerar snygg livesändningsgrafik för våra uppdragsgivare. Dels om mina 10 tips till föreläsare som vill lyckas i livesändningar.

Lätt förenklat bad jag vår Maddzan Lindblad att formge en serie grafik som vår uppdragsgivare kunde tycka till om. Maddzan utgick från Solna stads grafiska profil och skapade i Adobe Photoshop en första design. Jag använde hennes grafik för att producera en kort demovideo som jag la upp på Vimeo. Grundidén gick hem direkt, men dom ansvariga i Solna stad bad under tre/fyra demovändor om lite korrigeringar. Den sista demon blev godkänd nu sent i eftermiddag.

Förutom att leda fram grafiken hann jag med att göra en stagecheck i Solna gymnasiums aula. Det gäller ju att checka internet, ljudtapp, projektorer, var kamerorna skall stå och så vidare. Då passade jag på att spela in en liten reportagefilm. Den livemixade jag sen ihop med grafikdemon och resultatet ligger nu ute till allmän beskådan. Det blir nämligen en slags trailer på bambuserkanalen Solna stad.

Notera att demofilmerna alla producerades live. Det vill säga jag byggde först upp den produktionsprofil för VidBlaster som vi kommer använda under livesändningen. Sen använde jag VidBlaster för att live spela in demofilmerna. I första vändorna streamade jag inte, utan laddade upp inspelningen till Vimeo, eftersom det är enklare för alla inblandade att hantera med lösenord. Den demo som du kan se här är faktiskt en livevideoproduktion byggd på en tidigare demovideo. Vad jag gjorde var att spela upp förra demon och inledningsvis lägga till den slutgiltiga “start”-bilden (vit cirkel med “Kompetensforum…”) samt rätta en felsägning på slutet (jag sa fel veckodag).