Ibland är det bråttom, väldigt bråttom. Här är ett fantastiskt case där vi på en kvart gick från order till enkel inspelning. På en halvtimme växte detta till en full produktion i form av en “Elegant-paketerad” livesändning. Komplett med snygg specialanpassad grafik och marknadsföring till relevanta webbtjänster.
Strax före klockan åtta fredagen den 6 juli 2012 var vi på plats i Spegelsalen på Clarion Hotel Wisby för att rigga inför 11-sändningen åt Krisretorik. Almedalsveckan gick mot sitt slut och vi var tvungna att ha allting uppe klockan nio, för då skulle Ale kommun och Intel ta över lokalen. Deras 80 minuters seminarium hette “Nya pedagogiska redskap kortar vägen till inlärning. Varför är de inte självklara för alla i skolan?” och finns beskriven i Almedalsveckans kalendarium.
Vår utrustning och alla kablar kom upp i ganska god tid. Det enda som då inte var testat var ljudet, eftersom PA-kompaniets ljudtekniker ännu inte dykt upp.
Runt halv nio tog vi kontakt med Intels seminarieansvariga, som då hade anlänt. Vi föreslog dom att även deras intressanta seminarium borde videodokumenteras. Allt fanns ju på plats. Frukost, som vi ännu inte hunnit med, kunde vi ju äta medan vi jobbade. Intel, som inte heller hade planerat för denna möjlighet, behövde fundera på saken. Efter några förslag, och motförslag, slog dom till – en kvart innan seminariet skulle börja.
Innehåll
08.45 – Order
Nu vidtog en febril aktivitet. Vi gjorde en mindre anpassning i vår setup för att köra Intel-Ale i stället för Krisretorik. Koll att kamerorna funkade. Intrimning av ljud på rekordtid. Det funkade eftersom ljudteknikern var otroligt proffsig och snabbt greppade läget. Något som enligt vår erfarenhet alltid gäller när PA-kompaniet är inblandade. Samtidigt tog vi tag i grafiken. En minut i klockan 9 stämde vi av med Intel att den valda bakgrunden (klippt och lite moddad från Intels hemsida) var OK.
Här är en redogörelse för hur det gick sen. Stillbilderna till vänster om varje tidpunkt är klickbara och tar dig direkt till respektive tidpunkt i inspelningen som några dagar efteråt publicerades på YouTube.
09.00 – Inspelning
Vi lyckades få till en grundläggande setup så vi kunde klicka på “inspelning” när seminariet startade. I det här läget hade vi bara tre kameror igång och kunde bara göra raka bildväxlingar mellan dem. Kort och gott en helt “vanlig” flerkameraproduktion. Men vi vill inte vara vanliga, vi vill ha det snyggt också.
09.05 – Första grafiken
Färdig videografik utgör naturligvis en helhet. Så det är svårt att göra en del, utan att det andra är klart. Men fem minuter in i sändningen hade vi lyckats ta fram designen för sida-vid-sida scener. Som här, där vänster kamera är i närbild på föreläsaren och höger på publiken, mot den ovan nämna bakgrunden.
09.15 – Powerpointintegration
Efter ytterligare 10 minuter hade vi tagit fram resten av grafiken. Först ut kom lösningen för att visa powerpointbilder mot bakgrunden. Om du tittar på videoinspelningen kan du se hur vi trimmar in bildrutan mot bakgrunden. Normalt gör vi detta innan vi går live, men denna produktion var ju lite speciell ;)
09.16 – Corner bug
Knappt en minut senare fanns Intels logga på plats i det vänstra hörnet (även om illustrationen här är från 19 minuter in i videon). Detta grafiska element, som kallas “corner bug”, la vi till vänster för att det inte skall skymmas av andra loggor som ibland läggs på av webbvideospelare. Så här efteråt kan man tycka att vi skulle börjat med denna enkla detalj. Men när tiden är superkort och det är mycket som måste göras, blev det denna gång först nu.
09.17 – Namnskylt
Nästa drag var att skapa namnskyltar. Först ut blev Britt Marie Hagmans eftersom hon stog på scenen när vi tog tag i den biten. Tack och lov fanns alla namnen i Almedalsveckans kalendarium. I vanliga fall brukar vi ju se till att ta reda på namnen och korrekturläsa skyltar i god tid innan sändningen.
09.30 – Bambuserregistrering
Runt halv nio registrerade vi kanalen “Intel-se” på Bambuser. Eftersom det i nuläget var ont om tid brydde vi oss inte om att lägga upp någon kanalinformation på Bambuser. Det räckte ju med att få själva sändningsmöjligheten. Därefter var det en smal sak att stoppa in relevanta uppgifter i vår produktionssetup.
09.38 – Live
Klockan 09.38 tryckte på “Stream” och Intel-se var live på Bambuser! Omedelbart efteråt tog vi kontakt med TValmedalen och bad dom lägga upp sändningen där. Några minuter senare fanns det nya sändningsrummet 2917 på plats, inklusive livespelare och information om seminariet. Dessutom twittrade TValmedalen ut blixtinformation om sändningen (se illustrationen som inleder den här sidan). Med andra ord hade vi åstadkommit ännu ett Elegant paket.
10.01 – Frukost
När vi drygt ett par timmar tidigare anlände till Spegelsalen frågade Clarion Hotel Wisbys konferensvärdinna om vi ville ha kaffe. När hon fick reda på att vi inte hunnit äta frukost ännu, kompletterade hon med några i hast bredda mackor. Strax efter nio dök hon upp med fler underbart komponerade smörgåsar, youghurt, frukt och mer kaffe. Se brickan här till vänster i bild. Men frukosten fick bli stående, för först vid 10-tiden blev det lite utrymme för oss att i skift avtjuta härligheterna. Stort tack!
10.22 – Stop
På utannonserad tid var seminariet över. Vi stängde av livesändningen och sparade hela inspelningen i en videofil. Därefter inriktide vi oss på att ställa om till vår produktion för Krisretorik som skulle börja klockan 11 (det gick utmärkt). Under eftermiddagen förberedde vi sedan så att vår inspelning kunde publiceras för visning on demand på YouTube. På grund av den annalkande helgen, och att allt detta var oplanerat, kunde hela seminariet göras tillgängligt för visning först på måndagen.
The End – Fortsättningen
Naturligtvis tar det inte slut här. Det har bara börjat. Naturligtvis har TValmedalen uppdaterad sändningsrummet och bytt ut den ofullständiga bambusersändningen mot den kompletta videon. Seminariet finns på YouTube, på TValmedalen och inbäddat nedan. Väl värt att titta på om du är det minsta intresserad av Skolan och pedagogik med IT. Kanske blir du lika arg som Erik Fichtelius under seminariets frågestund.