Westreamu sponsrade Edcamp spel och lärande i början av maj 2012. Videodokumentationen innebar en speciall utmaning, eftersom mötesformen edcamp innebär många parallella och korta bordsdiskusioner. Vi löste det genom att livesända med två fasta och en rörlig trådlös kamera. Resultatet blev riktigt snyggt, även om vi inte kunde fånga precis allt som sades.
Den 7 maj 2012 anordnades ett Edcamp i Stockholm kring temat spelifierat lärande. Gamification (spelifiering) innebär att låna faktorer, element och tänk från spelvärlden och applicera på aktiviteter, situationer och system som inte traditionellt sätt räknas som spel t ex skolan, lärande och bedömning. Livesändningen innebar många nya utmaningar. Resultatet blev lyckat och kan ses på bambuserkanalen Edcamp-Sverige eller inbäddat här nedan. Själva konferensen börjar drygt 11 minuter in i sändningen:
Ett Edcamp är en knytkonferens dit deltagarna tar med sin kunskap och nyfikenhet. På edcamps är intresseområdet utbildning och skola, därav namnet Edcamp (education). Deltagare kan ta upp ett ämne som hon vill bolla lite om, eller så går man på en session där någon annan tar upp ett ämne som man är nyfiken på. Så är beskrivs den praktiska formen:
När du kommer får du skriva upp på schemat, eller “gridden” som det kallas ibland (typiskt svengelskt ord), vad du vill prata om. Schemat är uppdelat i rutor över tid och plats. Alternativet är att du tittar på schemat över vad du är intresserad av och går till den plats och tid där ämnet avhandlas. Svårt? Det klarnar när du bevistar någon edcamp.
Westreamu sponsrade Edcamp spel och lärande med en snygg och direktsänd videodokumentationen. Själva livesändningen innebar en speciell utmaning, eftersom mötesformen innebär korta bordsdiskussioner med många byten. Dessutom inleddes konferensen med fyra mikropresentationer i form av korta föreläsningar med powerpointbilder. Utöver detta var möteslokalen uppdelad i två rum, som tack och lov var direkt förbundna med varandra.
Vi löste det hela med en rörlig trådlös kamera och två fasta kameror. Vår utrustning placerade vi i hörnet där rummen var förbundna med varandra. Den ena fasta kamera riktades in mot det lilla rummet, och den andra mot det stora. Detta blev första gången vi använde vår egenutvecklade lösning för trådlös kamera (som vi numera erbjuder alla, tex för tjänsten “Mingelreportage“).
Under diskussionspassen gled vi helt enkelt runt mellan de olika borden för lite “livereportage”. Lite speciellt var också att vi mixade in twitterflödet i sändningen. I pauserna mellan passen gjorde vi en “liveintervju” med en representant från varje bord.
Summa summaren fungerade det hela mycket väl och Edcamp Stockholm fick en riktigt bra videodokumentation, även om vi tyvärr inte hade möjlighet att fånga precis allt som sades.
Bildproducenter och fotografer: Milton Bäckman Gatarski och Viktor Edman.