I går hade Westreamu inte bara fått uppdraget att livesända från Symposiet Accessing Society, utan att också hålla ett kort anförande om teknik vi utvecklat för livetolkning per distans. Bland andra H.M. Drottningen och Integrationsminister Erik Ullenhag medverkade vid symposiet som genomfördes i Riksdagens förstakammarsal.

Bakom Accessing Society står Europeiskt Teckenspråkscenter, Örebro Läns Landsting och Örebro kommun. Fokus för symposiet är att lyfta fram behovet av att koordinera och tillgängliggöra teckenspråkiga tjänster och lösningar i Sverige och Europa.

Efter de inledande föreäsningarna var det dags för mat, mingel och demonstrationer. Vi är otroligt stolta över att H.M. Drottning Silvia direkt begav sig till den studio för live teckenspråkstolkning som Westreamu utvecklat åt Tolkcentralen i Örebro. (En open-source-lösning, vars dokumentation snart är klar för publicering). Hon träffade först de fantastiska tolkarna Lina Hellström och Diana Björkstrand. Därefter ville drottningen veta mer om hur det fungerade. Stillbilden (från Nerikas Allehandas videoreportage, en dryg minut in i inslaget) är från när jag demonstrerar ZignPlayer.

Nu efteråt har vi publicerat alla anföranden, med och utan teckenspråkstolk, på YouTube.com/Spreadthesign. Symposiet finns också i sin helhet på Vimeo.com/westreamu/symposium och dessutom med syntolkningsspår på Vimeo.com/westreamu/symposium-syntolkad.

I symposiets anda bäddar jag nedan in mitt anförande med teckenspråk (som alltså producerades live).