Numera finns det inget officiellt stöd för Flash på dom populäraste mobila plattformarna. Det skapar ofta problem för dom som vill se en livesändning i mobilen eller på surfplattan. Tittarna kan skaffa Flash på iOS genom att installera webbläsaren Skyfire. På Android installerar man i stället appen Flash från annat håll än Google Play.
Den här guiden handlar om den utrangerade tekniken Flash på mobila plattformar. Därför kan det mycket väl vara så att de tricks jag presenterar fungerar dåligt eller inte alls ju längre tiden går.
I ett annat inlägg tipsar jag om hur den som sänder live på webben kan undvika behovet av Flash.
Bakgrund
Den teknik som i dagligt tal kallas Flash ägs i grunden av Adobe och har länge dominerat på webben när det gäller att visa video.
Sedan några år pågår en teknisk utveckling där HTML5 på sikt skall hantera den funktionalitet som Flash erbjuder. I praktiken är det dock fortfarande så att många tjänster på webben använder Flash för att visa och navigera i videofiler. Samt för att komplettera dessa med överlagrad information. Exempelvis påverkar den här problematiken vad SVTPlay kan visa i olika plattformar.
För snart ett år sedan annonserade Adobe att de skulle upphöra med utvecklingen av Flash för mobila plattformar. Innan dess hade Apple verkställt sitt beslut att inte stödja Flash på iOS. Vilket betyder att iPhone- och iPadanvändare rätt ofta inte kan se det dom vill se.
Fram till nyligen var läget lite bättre för Android-användare eftersom det var möjligt att ladda ner en Flash-app till sin telefon, surfplatta eller tv-box. Men den 15 august tog Adobe bort möjligheten att nyinstallera Flash från Play Store på mobiltelefoner, tablets och andra apparater som drivs av Android.
Det blir som sagt problem. Exempelvis har Adobe tillfälligt lagt tillbaks möjligheten för folk i Storbrittanien att installera Flash officiellt. Anledningen är att bland annat BBC iPlay inte fungerar så bra (än) utan Flash.
Westreamu jobbar en hel del med textning av videofiler. Mig veterligen finns det idag inte någon HTML5-baserad webbvideospelare som stödjer så kallad “dold undertextning”. Något som inte ens superaktörer som YouTube och TED talks verkar ha löst. Det innebär att hörselskadade får extra svårt att se video på mobila plattformar.
Flash och iOS
I sanningens namn kan man inte installera Flash på en iOS-enhet. Möjligen kan man genom upplåsning komma runt alla spärrar, men det är en metod som jag för länge sedan gett upp. I stället finns det åtminstone ett alternativt, om än bara halvbra.
Det förmodligen enklaste sättet är helt enkelt att använda en webbläsare som har inbyggt stöd för Flash. En sådan är Skyfire, var lösning beskrivs som att surfaren erbjuds alternativet att se en Flashfilm om den inte kan visas på annat sätt. Min mycket korta erfarenhet är att det inte fungerar speciellt bra i praktiken. Förmodligen beror det på att responsiva webbplatser ser att det är en iOS som anropar, och skippar då allt som bara finns i Flash. Skyfire finns via App Store och kostar 38 kronor.
Flash och Android
Nya versioner av Android (tex 4.1 Jelly Bean) saknar alltså möjligheten till en officiell installation av Flash. Tack och lov finns det dock flera alternativa tillvägagångssätt. Så här gjorde jag för att installera Flash på min surfplatta Asus Nexus 7.
All cred to Chris Hoffman, who’s How-to Geek guide How to Install Flash on the Nexus 7 and Other Jelly Bean Devices is what I followed.
Jag ser ingen anledning att återge Chris Hoffmans pedagogiska instruktioner. I stället sammanfattar jag och lägger till några personliga tips och reflektioner.
1. Skaffa filpaketet med Flash. Appar för Android finns i .apk-filer. Det finns gott om sådana filer med flashprogrammet på webben. Problemet är alla falska varianter som finns därute. Alltså gjorde jag som Chris rekommenderar och kopierade över filen från min Samsung Galaxy S3 telefon. På köpet lärde jag mig om AirDroid, en suverän app för att hantera sin telefon via vilken webbläsare som helst.
Chris beskriver hur man via AirDroid kan kopiera filen från Android-enheten (i mitt fall telefonen) till en PC, för att därefter föra över den till den Android-enhet där Flash skall installeras (i mitt fall surfplattan). Jag tog en genväg genom att hämta direkt till surfplattan på följande sätt.
Först installerade jag och startade AirDroid på telefonen. Sen surfade jag på surfplattan till den webbadress som AirDroid föreslog. Nästa steg var att helt enkelt rikta telefonens kamera på den QR-kod som visades på surfplattan, vips var dom ihopkopplade. Jag laddade sen ner filen från telefonen till surfplattan och flyttade den till min Google Drive. Det senaste är inte nödvändigt, men gör att jag nu har en .apk-fil med Flash lätt tillgänglig.
2. Installera Flash. Eftersom man gör en installation från något annat ställe än Google Play måste man först ändra säkerhetsinställningen för “betrodda källor”. Sen är det bara att klicka på .apk-filen så installeras den. Därefter ändrade jag omedelbart inställningen till enbart betrodda källor.
3. Installera Firefox beta. Chrome, som är den enda installerade webbläsaren i “vanilla” Android 4.1 (Googles version), stödjer inte Flash. Andra leverantörer, och tidigare versioner av Android, kan ha webbläsare som stödjer Flash. I mitt fall var jag alltså tvungen att installera Firefox beta, vilket var smidigt och enkelt.
Jag följde också Chris Hoffmans råd att installera Flashify i surfplattan. Normalt surfar jag alltid med Chrome. Med Flashify blir det enkelt att kicka igång Firefox beta direkt på den webbadress där videon finns.
Lycka till, och hör gärna av dig med egna erfarenheter och frågor.