När man livesänder så kommenteras ofta arrangemanget ute på webben, tex via Twitter. Ibland kan det vara värdefullt att mixa in information från den bakkanalen, i det här fallet Twingly Liveboard.

Bakkanal, exempelvis en (mikro)blogg som Twitter eller chatttjänst som Facebooks, är något som används i bakgrunden av huvudkanalen, det vill säga lokalen där arrangemanget hålls. Allt oftare föreslår arrangören vad som skall vara officiell bakkanal, men det är än så länge vanligare att både folk på plats och de som tittar via webben skapar en eller flera egna bakkanaler.

I går råkade jag stöta på Anton Johansson från Twingly. Vi åt lunch tillsammans och kom bland annat att prata om deras tjänst Twingly Liveboard, som i realtid samlar, analyserar och presenterar saker det twittras om. Genom att sätta upp en liveboard för en eller flera hashtaggar, till exempel #val2010, kan vem som helst på det här speciella sättet få en unik översikt av vad som händer kring just det eventet. För att demonstrera möjligheterna satte Twingly innan valet 2010 upp liveboard.twingly.com/val2010.

Lab time! Jag beslöt mig för att testa hur enkelt det skulle vara att koppla in Twingly Liveboard i en sändning. Det visade sig vara buslätt, kolla resultatet i videon nedan (ursäkta läppsynken, men det var snabbt och smutsigt ;). “Lab” betyder att vi bara prövar om det går. Och nu gick det ju, så du är välkommen att beställa den här funktionaliteten i din sändning.

Själv inser jag nu att den här tekniken öppnar upp för en massa idéer om har man kan utveckla det hela. Kanske du kommer på nåt – hör av dig!