Det är smidigt att samla de videoprogram man publicerar i en speciell avdelning. Antingen inom den egna webbplatsen eller på en speciell domän. Då vet besökare vart de skall ta sig för att titta, såväl live som ondemand.

En sådan avdelning, som alltså kan ligga på en annan (sub)domän än hemsidan, hindrar naturligtvis inte att enskilda inslag också visas på andra sidor inom den egna sajten. Och om filmerna sedan  ligger på YouTube, 23Video, Vimeo, Blip, BambuserQbrick eller någon egen videotjänst spelar mindre roll. Här handlar det om enkelhet för besökarna.

När det gäller tillgänglighet är vår erfarenhet att YouTube erbjuder det bästa och mesta stödet. 23Video har bra stöd för dolda undertexter, medan Blip stödjer dold undertextning men inte lika snyggt. Videospelaren JW Player stödjer såväl dold undertextning som syntolkning (audio description). Tjänsten Universal subtitles kan användas både för att skapa undertexter, och visa dem på i princip vilken webbvideo som helst.

Själva visningen inom den egna webbplatsen löser man lätt genom att bädda in en kodsnutt från videodelningstjänsten (se tex Bädda in videoklipp från YouTube). Vi hjälper naturligtvis till med att ta fram embedkoder i de fall att våra uppdragsgivare inte kan eller vill.

Kalla gärna sidan för “webbtv”

Man kan ju tänka sig alla möjliga kreativa namn på videohörnan, som /tuben, /video, /filmer, /rullen och så vidare.  Samtidigt börjar ordet “Play” kännas ganska rätt i Sverige, inte minst om man vill låna in lite modern terminologi från dom stora kanalerna som SVT, TV4 och Kanal5. Dock är det enklare att söka på “webbtv”, eftersom “play” träffar på allt möjligt annat.

Det verkar dessutom som att begreppet “webbtv” (samt alternativa skrivningar som “WebbTV” och “webb-tv”) är vanligt förekommande. Webbtv är alltså populärt och bekgripligt för dom flesta, inte minst eftersom många tidningar använder det begreppet.

En del av webbadressen

Valet webbtv, Play eller något annat är till stor del en strategisk smaksak, liksom hur avdelningen skall inordnas i den egna webbplatsen och dess domännamn. BBC i Storbritannien har valt att kalla sin akrivspelare för iPlay, och lagt den på adressen www.bbc.co.uk/iplayer. Både SVT och TV4 har valt egna domäner, dvs svtplay.se respektive tv4play.se. SVT styr också om adresserna play.svt.se och svt.se/play till svtplay.se. För många kanske det är onödigt att registrera en helt ny domän. Så för enkelhetens skull rekommenderar vi att man lägger avdelningen på adressen dindomän.se/webbtv.

Även om en del webbpubliceringssystem (aka CMS) inte direkt tillåter att man lägger upp en adress som dindomän.se/webbtv, så brukar dom flesta system stödja så kallad omdirigering. Det vill säga att adressen dindomän.se/webbtv styrs om till en tillåten adress (ex dindomän.se/undersida/sida=212?kodord). Alternativt kan man använda någon domännamnsförkortare, som TinyURL.com, där du kan ange en “custom alias”. Resultatet blir då exempelvis tinyurl.com/odafrukost.

Sammanfattningsvis, en enkel, begriplig och kort webbadress underlättar för alla intresserade att hitta både livesändningar och arkivet. Liksom att sprida budskapen om dem.

Lägg livefönstret smart

Det kan vara smart att bädda in livespelaren direkt på ingångssidan, tex dindomän.se/webbtv. Om intresserade i all hast surfar in för att titta på en direktsändning, då underlättar det ju om dom kommer rätt direkt. Samtidigt är det vettigt att på ingångssidan länka till tidigare livesändningar och övrigt arkiverad material som folk kan titta på när dom vill.

I vissa fall kan det vara lämpligt att lägga livespelaren direkt på hemsidan, det vill säga dindomän.se. Men då vill det till att man verkligen vill flagga för sin livesändning. Tänk dock på att besökare som efteråt vill hitta livesändningen kanske inte hittar den om den enda adress dom har är den till er hemsida.

Om man planerar att ständigt ha en livesändning igång, då kan det faktiskt vara försvarligt att publicera den på adressen live.dindomän.se eller dindomän.se/live. För dom flesta av våra uppdragsgivare är dock egna livesändningar än så länge relativt sparsamt förekommande. Så vi förespråkar generellet /webbtv som en samlingssida.

Arkivera aktsamt

I huvudsak finns det två sätt att organisera sitt arkiv, dvs tidigare sändningar och andra intressanta webbtvinslag. Antingen arbetar man med videospelare som kan samla flera videoklipp i ett spelarfönster. Eller så samlar man videoklipp som hör ihop på en egen sida, tex dindomän.se/webbtv/frukost-2010-10-17. Det senare är att föredra när det gäller tillgänglighet och vänlighet (gentemot sökmotorerna).

Det viktiga att tänka på att besökare snabbt skall hitta inte bara till den senaste sändningen, utan också till eventuella tidigare.

Exemplet Handikappförbunden

En av våra uppdragsivare har valt samla sina videofilmer på webbadressen www.handikappforbunden.se/webbtv. Där ligger antingen en aktuell livespelare, eller klipp från den senaste livesändningen samlade i ett spelarfönster. Nedanför spelaren hittar man länkar till tidigare sändningar. På separata undersidor för respektive arrangemang  finns videospelare med arkivfilmer och relevant material (exempelvis en beskrivning av arrangemanget, inbjudan med tider och så vidare).

Undantaget Westreamu ShowFlow

För egen del har vi valt att ännu inte ha någon egen webbtvsida. Vi fokuserar ju på att hjälpa våra kunder att producera webb-tv live. Så tills vidare har vi samlat demoklipp från kundproduktioner på westreamu.se/showflow. Men för alla eventualiteter styr vi om westreamu.se/webbtv till vår showflowsida, ifall någon får för sig att chansa på webbtvadressen. Det gäller ju att fånga allt intresse ;)

[uppdaterad 2011-09-09]