Ibland vill man snabbt klippa ut ett kortare inslag från en längre videofil. Här visar jag hur du kan göra det på några få minuter. Utan att det kostar dig en krona.

Post production, det vill säga att efteråt redigera videofilm är alltifrån busenkelt till en knepig kreativ konst. Läs mer om det i ett annat tips om hur man klipper ut avsnitt från en längre film.

Det minst komplicerade man kan göra är att klippa ut ett avsnitt ur en längre inspelning. Som från Krisretoriks Almedalsmingel som vi i måndags sände live under två timmar från H+K Strategies (se även trailern och hela arkiverade sändningen).

Under minglet så var bla Birgitta Edberg och Anders Carlsson lite nyfikna på hur livesändningen fungerade. Så jag beslöt på stående fot att snabbt visa dom!. Min demonstration sändes naturlgitvis live, och som vanligt spelade vi in alltihop.

Nu vill jag alltså klippa ut en bit från kvällens inspelning. Från hela videofilen som är på 3,7 Gb klippte jag ut 2,5 minuter som blev 80 Mb. Hela den manövern tog bara fem minuter, mycket tack vare att jag klippte utan att rendera om filmen. Rendering tar annars tid och försämrar kvaliten.

Nackdelen med att snabbklippa är att man måste göra klippen på så kallade key frames. Vår utrustning spelar in med en key frame varje sekund, så det begränsar var du kan lägga klippen. I det här fallet använde jag Total Recorder Video Pro för Windows. Demoversionen fungerar utan licens. Att köpa en licensnyckel är annars både billigt och enkelt. Det finns självklart flera liknande program för olika operativsystem.

Grundprincipen är som följer. Se gärna bild på hur det såg ut när jag markerat klippet, och skumma igenom en mer teknisk förklaring om du vill.

  1. Ladda ner och installera (jag har kört default, dvs behöll standardvalen) .
  2. Starta Total Recorder och öppna videfilen du vill klippa ur
  3. Hitta önskad intid, använd sen gula navigeringsknappen för att stega till bäst av prevoius/next key frame
  4. Markera den du väljer som intid (beginning of selection, SHIFT-L)
  5. Hitta önskad uttid, stega återigen till bästa närliggande key frame
  6. Markera den du väljer som uttid (end of selection, SHIFT-R)
  7. Gör File/Save selection as (S) och välj ett filnamn (tar några sekunder att spara)
  8. Klart.
  9. (Repetera för andra klipp du vill ha)

Sen laddade jag upp klippet på Vimeo. Resultatet blev så här:

 

Uppdaterad 2015-03-23: La in länk till ett annat tips, och uppdaterade info om att vi numera normalt spelar in i mp4, med key frames varje sekund.