På internationella barndagen 2011 arrangeras TEDxYouth-konferenser över hela världen. Syftet med dessa event är att stärka och inspirera barn- och ungdomar. Sverige är det enda land som livesänder ett arrangemang på teckenspråk. Det sker när TEDxYouth@Göteborg den 20 november låter framtidens röster både höras och synas. Detta är möjligt tack vare teknik utvecklad av Westreamu AB.

Uppdatering: Spellistan med alla teckenspråkstolkade talks finns på TEDx YouTube-konto.

Nu kan även döva och hörselskadade ta del av ungas idéer på TEDxYouth@Göteborg. Den ökade tillgängligheten skapas med ny svensk teknik utvecklad av Westreamu AB, sponsras av aveProduktion och Tolkcentralen i Örebro ställer upp med sin studio för distanstolkning. Även temat och talarens karaktär tas med i tolkningen, så kallad karaktärstolkning.

TEDxYouthDay är ett globalt event, och fristående föreläsningar anordnas samtidigt i fler än 50 länder. Sändningen från Göteborg söndagen den 20 november mellan klockan 11 och 16 är den enda som teckentolkas. Alla kan följa eventet, med eller utan teckenspråk, via http://www.gp.se och www.tedxgoteborg.com.

Rent tekniskt går det till så att livesändningen från TEDxGöteborg visas för karaktärstolkarna Helena Wästborn och Ulf Liljenbäck som befinner sig i Örebro – Europas teckenspråkshuvudstad. Deras översättning mixas i realtid med Göteborgssändningen och livesänds direkt i en separat livekanal. Den bakomliggande tekniken finns utförligt beskrivet på engelska via länken westreamu.se/lab/remote-signing.

– Redan i Monterrey 1995 hänfördes jag av alla fantastiska TED-talks. Nu, tack vare TEDxYouth och TEDxGöteborg, är det all världens ungdomars tur. Det känns grymt bra att få bidra till en ökad tillgänglighet när deras goda idéer sprids. Och att tekniken är öppen, så att alla som vill kan sända för döva- och hörselskadade, säger Richard Gatarski på Westreamu AB som har designat tekniken för distanstolkning av livesändningar.

Carl Ternstedt, en av arrangörerna för TEDxYouth@Göteborg:

– Livetolkningen är ett stort steg i vår strävan att sprida värdefulla idéer och kunskap till så många som möjligt. Nu kan vi inkludera både döva och hörselskadade i samtalet, vilket vi är otroligt glada för.

Jan Sparby på aveProduktion:

– Vi ser en utmaning i att karaktärstolka vassa idéer ´worth spreading´. Att få bidra till att den teckenspråkiga målgruppen kan ta del av TEDxYouth tycker vi känns som en förmån. Vårt uppdrag innebär inte endast att översätta utan även att plocka fram karaktären hos alla som intar scenen – det ger definitivt ett mervärde. Cred till TEDxGöteborg som öppnar upp för tillgängligheten!

Johnny Kristensen, enhetschef på Tolkcentralen i Örebro:

– Det är fantastiskt roligt att få vara med och visa en världsnyhet. Nu kan teckenspråkiga ta del av allt direktsänt och filmat material på internet. Från TEDxGöteborg, SVT, Al Jazeera – ja hela världen. Detta med en teknik som gör det enkelt och framförallt prisvärt. Vi gör idag upp emot 200 000 tolkningar per år via video. Den prisvärda studio vi utvecklat tillsammans med Westreamu lär spä på den siffran rejält.

 

Var: www.tedxgoteborg.com (från Hotell 11, Teater 1, Göteborg)

När: 20 november, kl. 10–16

Kontakt: Richard Gatarski, richard.gatarski@westreamu.se, +4670-8802627, Twitter: @RichardGatarski

Pressinformation från TEDxGöteborg via myNewsDesk