Medverka hos WeStudioU via Skype

Otroligt kul att du skall vara med i en live produktion/sändning! Rent tekniskt brukar det fungera bra, men vi ber om ditt tålamod och förståelse ifall det skulle krångla. Här kommer några viktiga förberedelsetips.

Sammanfattningsvis, ta i god tid kontakt med skypeanvändaren Cloudmaster WestreamU (om din webbläsare har plugin kan du klicka på skypa WestreamU) samt kontrollera att din mikrofon, hörlurar/högtalare och kamera fungerar. Om du skypar in via mobil, håll telefonen vågrätt så att du blir i bredbild. Undvik motljus och försök ha kameran i ögonhöjd. Var sen uppkopplad och beredd några minuter innan det är din tur. (Läs mer om själva studion).

Innehåll

Live och livrem

Förmodligen handlar det om en liveproduktion, dvs att vi spelar in rätt av utan omtagningar. Ofta är det dessutom frågan om en live/direkt-sändning ut på webben eller TV-nätet. Därför är det viktigt att vi alla är förberedda såväl tekniskt som mentalt.

Som regel, eftersom det är video, mixar vi in din kamera in i produktionen. Om du inte har en kamera, eller om uppkopplingen är för dålig, så är det bra om vi har ett foto i reserv. Ifall ingen tidigare har bett dig om en bild på dig, mejla gärna ett till info@westreamu.se. Vi producerar i HD, så en upplösning som är minst 720 pixlar hög vore fint.

Du skall ta Skypekontakt innan

I god tid innan, helst senast en dag i förväg, lägg till en Skype-kontakt med användaren ” CloudMaster WestreamU” (skypa WestreamU). Skicka samtidigt med ett meddelande om vilken produktion det gäller, tex “studiosamtal om det svenska vädret den 1 april”. Bli inte orolig om inte kontakten bekräftas direkt, det kan hända att vi inte hinner med att svara förrän strax innan det är dags.

Förbered ditt ljud och din kamera

Testa innan att din mikrofon, hörlurar och kamera fungerar som dom ska.

För bästa ljud använd gärna hörlurar, helst in-ears och mikrofon.  Försök hitta en lugn plats utan störande ljud, där det inte ekar alltför mycket. Ett skönhetstips är att använda in-ears och dra sladden fram upp över ytterörat och bakåt, in mot nacken. Liksom dölja sladden innanför ytterörat. Det är snyggare i bild än sladdar som hänger ner över kinderna ;)

Tänk på vad din kamera fångar. Undvik en rörig bakgrund. När ditt ansikte är i bild försök hålla det i mitten och så att dina ögon är cirka en tredjedel ned från övre bildkant. Undvik motljus, som tex från ett fönster bakom dig. Försök ha kameralinsen i ögonhöjd, genom att tex palla upp din laptop/surfplatta med något lämpligt. Om du skypar in via smartphone, håll den vågrätt så att du blir i bredbild utan svarta kanter på sidorna. Kontrollera att du inte låst smartphonens rotationsläge.

In i väntrummet en stund innan

När det är dags skypekontaktar vi dig senast 2 till 10 minuter innan du skall gå på. Beroende på läget kan det först bli via chattmeddelanden, men det kan också bli så att vi kopplar upp direkt med ljud och bild.

Först kommer du att få prata med vår skypeproducent som checkar att ljud och bild fungerar. Målet är att du skall höras och synas bra. Samt naturligtvis att du skall se produktionen och höra studioljudet.

Normalt så ser du studiobilden, alltså inte skypeproducenten. Du kan prata med hen som ser dig, men det ni säger går inte in i produktionen. Eventuellt hör du studioljudet lite i bakgrunden redan från början. Chatta om du inget hör, eller ser.

Varsågod!

När allting verkar fungera så ber skypeproducenten dig vara beredd på att komma till tals. Vänta sedan på att program/studio-ledaren ber dig vara med. Fram tills dess är det bra om du är tyst, eftersom det kan hända att producenten redan kopplat in din skypemikrofon.

Hör gärna av dig med frågor om du är osäker på något till richard.gatarski@westreamu.se, +4670-8802627

Tack på förskott för din medverkan! Vi hörs och ses :)


 

Uppdateringar
2016-11-03: Småjusteringar, ffa om hur man bör sitta framför kameran
2015-03-10: Lade till om att hålla smartphonen vågrätt-
2015-03-02: Originalpublicering