Antennkabel på väggen till Tolkcentralen i ÖrebroI afton klockan 20 sänder TV4 den femte upplagan av Svenska hjältar-galan, från Cirkus i Stockholm. I Örebro finns flera tolkar som kommer att livetolka hela sändningen till teckenspråk. Den tecknade sändningen kan ses direkt i tv4Play efter bara några sekunders fördröjning.

Även kvällens liveteckning, som kan ses via tv4.se/tv4tolken, är ett pilotförsök “under radarn” för att se hur tekniken fungerar. Men det är naturligtvis fullt möjligt för alla som vill att titta och tycka. Det senare gärna på facebooksidan TV4-tolken.

För ett par dagar sedan tog TV4 det första steget med att använda den teknik som Westreamu utvecklat för teckenspråkstolkning per distans. Då handlade det om det avslutande avsnittet av årets “Bonde söker fru”. Tolkningen utfördes i Örebro cirka fem timmar innan inspelningen publicerades.

I kväll är det dock liveteckning som gäller. På Tolkcentralen i Örebro plockar dom in Svenska hjältar-galan direkt från den digitala marksändningen. I realtid mixas teckenspråkstolkarna in i bild med programvaran VidBlaster. Resultatet streamas rätt in i tv4Plays server för vidare distribution till tittarna.

Man skulle kunna säga att allt hänger på en skör tråd, eller rättare sagt antennkabel (se bild). Mottagningen inne i studion var så dålig, så fastighetsskötaren fick i all hast sätta up en nödantenn på utsidan av huset där Tolkcentralen i Örebro finns.

En speciell detalj är att även reklamen kommer att teckenspråkstolkas. Man kan tycka vad man vill om reklam, men det är ett centralt fenomen i vår moderna kultur. Därför är det viktigt att även teckenspråkiga får insyn i vad talspråksreklamen säger, gör och rör om i.

Den teknik vi utvecklat finns beskriven i vår lab-avdelning som projektet “Remote signing” (finansierat av PTS, med Tolkcentralen i Örebro som utvecklingspartner). Utvecklingsbloggen hos TV4 har också publicerat ett kort inlägg om försöket.

[Uppdaterat 16:40, med tillägg om antennkabel och länk till Örebro Tolkcentral, VidBlaster samt http.tv4.se]