Det här är historien om hur Skolverkets nya generaldirektör, en fantastisk entreprenör, en fd mattelärare, en geocachande pedagog, en personalchef, en PR-konsult, en ungdomsforskare och VD:n för ett gymnasium hamnade i Westreamus soffa under Almedalsveckan 2011.

Westreamu var naturligtvis på plats även under årets Almedalsvecka. Vi hyrde ett hus i Visby, som visade sig ha ett vardagsrum i studioformat. Eller rättare sagt, vi utnyttjade rummet till att sätta upp en tillfällig studio. Frågan var bara – till vad

När jag funderade som mest, då dök #Skollyftet upp på twitter. Sagt och gjort, jag reggade direkt bambuserkanalen Skollyftet. Några tweets senare hade Anna Kaya (@Anna_Kaya) och Eva Appelgren (@eappelgren) hjälpt oss få igång sidan http://skollyftet.se/skollyftet-live/. Bambuser var vänliga nog att sponsra med en premiumkanal, och några dagar senare ställde TValmedalen upp med plats i sin tablå.

Det mesta skedde spontant och med extremt korta varsel. Men några småmissar störde knappast de unika tillfällen som gavs att dokumentera, dela och konversera i Skollyftets anda. Jag agerade programledare och mina producenter Viktor Edman och Milton Bäckman Gatarski stod bakom kamerorna samt mixade ljud och bild. Det senare blev ett elddop, första gången och efter bara typ fem minuters instruktion!

I turordning blev gästerna (med länkar till respektive avsnitt):

Nu efteråt har vi lagt upp inspelningarna på Skollyftets Vimeo-kanal. Vår ambition är att kunna sponsra Skollyftet med en liknande, mer permanent studio, i Stockholm någon gång efter sommaren.

Kan det va nåt? Bidrag gärna med idéer till innehåll och format!