High Definition video (HD) finns lätt förenklat i två kvalitéer. Fram till nyligen hade vi tekniska begränsningar som gjorde att vi max kunde producera Standard Definition  (SD) i bredbild, alltså 1024×576 bildpunkter/pixlar. Naturligtvis har det länge funnits teknik för att kunna göra HD, men smakar det så kostar det. Så vi har nöjt oss med en standardnivå. Fram till förra veckan alltså. Numera fixar vi även HD.

Efter (väldigt) mycket efterforskningar och experiment har vi nu hittat en lösning som gör att vi kan liveproducera hyfsad HD. Det som i dagligt tal kallas HD har en upplösning på minst 1280×720 pixlar, eller mer populärt 720p. P:t står för progressiv, dvs att varje bildruta är komplett. Gammal SD-TV  “interlacar”, dvs delar upp varje bild i två rutor. Många TV-apparater, datorskärmar, smartphones och surfplattor hanterar även Full HD, dvs 1920×1080 bildpunkter (1080p).

Skall man vara riktigt noggran så handlar HD om mer än så. Det skall vara progressiv video och ha en bildfrekvens på minst 50 bilder per sekund. Dessutom finns det krav på videons signalkvalitén, ljudet och mycket annat. Riktigt hela vägen dit kräver alldeles för dyr teknik, så därför begränsar vi oss till “hyfsad HD”.

Nya konsumentvideokameror och smarta telefoner klarar som regel att spela in i (full) HD med utmärkt bildkvalité. Men att koppla in flera kameror, och mixa dessa med effekter och grafik, är en helt annan sak. Dessutom, det är inte alla kameror som levererar rätt signal via rätt kontakter till den typ av utrustning vi använder. Däri låg utmaningen. Som nu är löst :)

Vi har provkört några gånger och är väldigt nöjda med resultatet. Så även våra kunder som testat (Karolinska institutet, TheCage på Skolforum och Nordiska museet internt). Det blir tyvärr lite dyrare för dom som väljer HD-upplösning. Exakt hur mycket har vi inte bestämt än. Men ett litet tag till testar vi och bjuder på kostnaden för dom som vill pröva på.

Vi har uppdaterat vår Showflow, vår exempelsida hos Vimeo, och våra klipp på YouTube med några HD-exempel. Och här nedanför kan du direkt se ett klipp med full fanfar! Nu väntar vi bara på din beställning ;)