Torsdagen den 28 april 2016 kl. 10.00-13.00 prövar vi NDI, en helt ny teknik för realtids överföring av HD-video över IP-nät. Det blir första gången i världen som ett test genomförs på det här sättet. I Kista Nods aula webbstreamas ett jubileumsseminarium med tre kameror och powerpointintegration på vanligt sätt via RTMP (webbsändning). I WeStudioU på Rådmansgatan i Stockholm lägger vi utan fördröjning på teckenspråkstolkning – och skickar även tolkningen tillbaks för storbildsprojektion i Kista.

UPDATE: Produktionen/erna gick bra :) Längre ner på sidan hittar du ett litet bakom-scenenklipp filmat med smartmobilen.

Bland talarna på Kista Science Citys jubileumseminarium finns näringsminister Mikael Damberg, finansborgarrådet Karin Wanngård, Ericssons forskningschef Sara Mazur och Interactive Institute Swedish ICTs vd Anette Novak.

Via 19 km fiberkabel tas produktionen genom NDI emot utan fördröjning i WeStudioU i centrala Stockholm. Därifrån RTMP-streamas även en tillgänglig produktion genom att lägga på teckenspråkstolkning med chroma keyteknik. Teckenspråkstolkningen skickas i sin tur tillbaks genom NDI till Kista Nod och projiceras där på storbild.

NDI-tekniken har nyligen lanserats på bred front i samband med NAB show i Las Vegas. Tanken att genomföra testet föddes för bara ett par veckor sedan. Några intensiva dagar med planering, säkerställande av fiberförbindelse och provkörning har resulterat i att vi vågar försöka. Nu återstår bara det spännande livemomentet.

Webb-sändningarna kan ses via länkarna:
Originalproduktion: http://video.stockholm.se/live/13325314
Teckenspråkstolkad: http://video.stockholm.se/live/13325331

Innovativa aktörer

Det är WestreamU AB, Stokab, Kista Science City och Tolkcentralen Region Örebro län som tillsammans genomför testet.

WestreamU AB står för idé och koncept, NDI-överföringen samt produktionerna av livesändningen i Kista Nod och teckenspråktolkningen i deras studio på Rådmansgatan i Stockholm.
WestreamU hjälper företag, myndigheter och organisationer att snabbt skapa smart videodokumentation i form av snygg, levande och engagerande liveproducerad webb-tv till ett överkomligt pris. Inspelning med omedelbar leverans ingår alltid. Företaget tillhör dom ledande leverantörerna av tillgängliga livesändningar. Det vill säga med live textning, teckenspråks- och syntolkning.

Stokab, Stockholms stads IT-infrastrukturbolag med fiberförbindelser öppna för alla, står för fiberförbindelsen mellan Kista Nod och Rådmansgatan. Stokabs uppdrag är att tillhandahålla en konkurrensneutral IT-infrastruktur i Stockholmsregionen för att skapa konkurrens, mångfald, valfrihet samt minimera grävandet i staden. Stokab, som ägs av Stockholms stad, har idag världens största öppna fibernät och täcker 100 procent av Stockholms alla kommersiella fastigheter, och nära 90 procent av alla hushåll.

Kista Science City AB (KSCAB) anordnar jubileumsseminariet på Kista Nod med anledning av att Stiftelsen Electrum bildades för 30 år sedan utifrån idén att akademi, näringsliv och offentlig sektor tillsammans skulle ta svensk telekomindustri och Kista in i framtiden. KSCAB strävar efter att göra Kista Science City till en plats där människor och företag kan utvecklas tillsammans. Fokus ligger på att uppmuntra starka samarbeten mellan företag, akademin och den offentliga sektorn för att skapa tillväxt i regionen.

Tolkcentralen Region Örebro län erbjuder tolkservice. Deras användare är oftast teckenspråkiga. Verksamheten vänder sig i första hand till personer med dövhet, dövblindhet eller hörselskada. Tolkcentralen erbjuder även tolkning via Taltjänst till personer med funktionsnedsättning som rör tal, röst eller språk. Dom har även varit med att utveckla innovativa lösningar för TV-sändningar som regelbundet används, till exempel av TV4.

HD-video över avstånd utan fördröjning

Liveproduktion med flera kameror kräver signalöverföring utan fördröjning. Därför har man länge huvudsakligen använt kablar med punkt-till-punktöverföring. Det vill säga en kabel från varje källa (kamera) till mottagaren (bildmixer). Fram till nyligen har överföring av video med HD-kvalitet över internet inneburit fördröjning på några sekunder och uppåt.

Företaget NewTek lanserade i mars 2016 Network Device Interface (NDI), en teknik som möjliggör IP-baserade arbetsflöden för liveproduktion av video över Ethernetnätverk. NDI finns tillgängligt i form av öppna specifikationer och mjukvaruutvecklingskit (SDK) utan royalties för alla som vill stödja arbetsflöden via IP i sina nätverk, produktionsutrustningar och andra system. Andra lösningar för IP-baserade produktionsflöden finns sedan tidigare. Dock har de tekniska förutsättningarna, och relativt stora kostnader, inneburit att endast stora produktionsbolag kunnat använda dom. EDIT: Läs mer om IP-baserade arbetsflöden på The Broadcast Bridge.

Under testet används liveproduktionsprogramvaran vMix, som sedan ett par veckor stödjer NDI. Fiberuppkopplingen innebär i princip att alla videosignaler som kommer in/ut i WestreamUs utrustning i Kista Nod är tillgängliga utan fördröjning även i studioutrustningen på Rådmansgatan. Liksom vice versa.

TV-produktion demokratiseras

Med hjälp av NDI kan man alltså skicka videoströmmar och styrsignaler över datanät och internet med försumbar fördröjning. Därmed blir TV-produktion från geografiskt skilda platser, kostnadsmässigt och tekniskt, möjlig för alla – inte bara de stora TV-bolagen. Man kan säga att TV-produktionen demokratiseras ytterligare.

Eftersom varje videoström genom NDI kapacitetsmässigt behöver cirka 100 Mbit/s, är en förutsättning att det finns nät med Gigabitkapacitet. Idealiskt då med fiberuppkoppling mellan respektive produktionsplats. I Stockholm, och stora delar av Sverige, är detta inget problem då fibernäten är väl utbyggda.

Nästa steg är att genomföra liknande produktioner, fast över internet med VPN-tunnel mellan platserna. Då behöver man inte fiberförbindelse hela vägen.

Kontaktpersoner

Richard Gatarski, grundare av WestreamU AB: +4670-8802627, richard.gatarski@westreamu.se
Anders Broberg, informationschef Stokab: +4676-1230218, anders.broberg@stokab.se
Åke Lindström, ICT-chef Kista Science City: +4670-5851574, ake.lindstrom@kista.com
Johnny Kristensen, verksamhetsutvecklare Region Örebro län: +46 70-319 4509, johnny.kristensen@regionorebrolan.se

Bakom-scenenfilm

Visar hur det såg ut på plats när näringsminister Mikael Damber avslutade sin keynote.

Konceptdemo

Här nedan finns en sex minuters video som visar på idén och första försöket med lokal fiber.