Filmstrip med illustrerande produktionsbilder

Maj var en hektisk, men otroligt rolig, månad. Vi har utvecklat vår teknik och producerat flera spännande sändningar som verkligen satt vårt kunnande på prov. Eftersom samtliga produktioner avlöpte mycket bra passar vi på att uppdatera vår Showflow (finare ord för “skrytrulle”) med några klipp från majevenemangen.

I det här inlägget bjuder jag på några fakta om inslagen. Som grädde på moset har du länkar till videofiler (och ett par textfiler) som du kan ladda ner till din dator, smartphone eller surfplatta. Och som vanligt visar vi liveproduktioner utan kostsamma efterredigeringar. Det vill säga, What You See Was Really Live.

En God sändning utomhus


När jag bestämde mig för att starta Westreamu var tanken mest att sända från traditionella konferens- och mötesrum. Jag brukar skämta om att vi har en OB-väska och ingen OB-buss (OB=Outside Broadcasting). Självklart kan vi alltså sända utomhus. När GoodCause (GodEl, GodFond) bad om en sändning av deras Tackdag utanför Långholmens folkskola var svaret enkelt. Lika enkelt var det att sända via 3G i stället för det fasta internet (som inte fanns att tillgå). GoodCause valde att sända enbart prisutdelningen, men vi spelade in flera uppträdanden som inledde dagen. Klippet är med SOS Barnbyar, till vilka God-bolagens kunder valt att skänka mest pengar. GoodCause gjorde själva fler klipp och la upp dom på YouTube.
Nedladdningsbar video i mp4-format (24 Mb)

Lysande Live med VINNOVA


Sveriges innovationsmyndighet heter VINNOVA. I samband med att de öppnade utlysningen Utmaningsdriven innovation ordnades i Stockholm ett antal informationstillfällen om utlysningen. Men de ville nå fler än de som hade tid och möjlighet att delta på någon av träffarna. Livesändningen i sig var viktig, men än viktigare var att efteråt kunna publicera en video där utlysningen presnterades. Liksom att öka tillgängligheten genom textning. Vi fick förtroendet att göra en ren och enkel sändning/inspelning som rimmar med VINNOVA:s grafiska profil. Klippet visar att vi fokuserade föreläsaren och dennes bilder, men valde att då och då flika in lite publikbilder. Sändningen i sin helhet finns hos VINNOVA.
Nedladdningsbar video i mp4-format (4 Mb), textfil i srt-format.

Snabbt men snyggt för LIF


LIF (Branschorganisationen för läkemedelsföretag som utvecklar och bedriver forskning på läkemedel) ville på kort varsel ha vår hjälp att livesända ett eftermiddagsseminarium om ojämlik sjukvård. Trots att Kungliga Bibliotekets hörsal så att säga lämnade en del att önska när det gäller ljud, ljus och internet lyckades vi få alla bitar på plats. Titta gärna på ett klipp från den avslutande debatten. Dagen efter hade LIF:s kommunikationsansvarige på egen hand lagt upp våra inspelningar på deras webbplats.
Nedladdningsbar video i mp4-format (22 Mb)

Test på TeachMeet


Mindre än två timmar efter LIF-seminariet hade vi förflyttat oss från Humlegården till Globala gymnasiet för att sända TeachMeet Framtidens Lärande 2011. Ett TeachMeet är en okonferens för lärare, arrangerad av lärare. Vi sponsrade med livesändningen och passade på att pröva flera nya lösningar. Allt gick bra (utom ljudet som vi inte fick till direkt från dom som skötte ljudmixen). Som synes kan vi numera livesända med standard TV-upplösning (Wide SD 864×480) och samtidigt mixa fyra kameror med webbsidor och föreläsarbilder/filmer. Vi bjuder på ett klipp från Öpedagogens (Marie Andersson) fantastiska mikropresentation om Geocaching. Hela kvällen finns att beskåda på http://bambuser.com/channel/TMFL11
Nedladdningsbar video i mp4-format (87 Mb).

Den tillgängligaste Nätverksdagen


Regeringen har inrättat E-delegationen för att nå målet att utveckla e-förvaltningen till att bli så enkel som möjligt för så många som möjligt. E-delegationen var i år värd för Offentliga Rummets Nätverksträff om webbutveckling. Som jag tidigare bloggat (på engelska) sände vi Nätverksträffen live med både livetextning och teckenspråkstolk. Båda de senare fixades per distans. Eftersom man knappast kan ha undgått att vi är (världs)ledande? på tillgängliga livesändningar valde jag att låta klippet här illustrera en teknik för att förhöja värdet av en frågestund.
Nedladdningsbar video i mp4-format (14 Mb), textfil i srt-format.