Richard prövar mikrofoner med Emma och ÅsaKan man göra en liveproduktion om hur man livesänder webb-tv. I form av en workshop där deltagarna får vara med och producera – och provoceras? Jajjamensan, det gick. Galet mindfunk, men spännande och lärorikt.

Idag var det Popinion – en heldag där den digitala verkligheten genomsyrade temat opinion och kommunikation. Dagen arrangerades av Jusek tillsammans med Sveriges kommunikatörer, Dagens media och Fokus.

Camilla Eriksson (Retorikiska) som hjälpte till att producera och moderera eventet hade bett oss hålla en workshop om hur man gör live webb-tv. Kul tyckte vi, även om det blev lite annorlunda än vi tänkt.

Intresset för Popinion visade sig vara massivt! Över 300 anmälda och i går kväll fick vi reda på att workshopen skulle ha 90+ deltagare. I inbjudan hade vi tänkt oss en 15-20 pers och skrivit:

“Vi kommer plocka fram kameror, mikrofoner, ljudmixer, lampor, bildmixer, dra kablar, skapa grafik, fixa namnskyltar, testa, koppla upp oss och trycka på ”Stream”. Du som vill får stå bakom kameran, mixa ljud, bildproducera eller agera. Du får med dig bra verktyg för att kunna beställa livesändningar eller medverka i någon form av webb-tv”.

Hur gör man en workshop med nästan 100 deltagare? Och hur håller man en föreläsning om livesändningar, samtidigt som man praktiskt prövar (med hjälp av frivilliga) att göra just en livesändning. Med tre kameror, mikrofoner, bild- och ljudmixer plus annat gött. Det var det som vi sysselsatte oss med i går kväll.

Hur det sen gick kan ni se i en inspelning från själva livesändningen (när vi körde igång den efter cirka 50 minuter).

Några kunskapslänkar från workshopen:

Stort tack till duktiga Åsa, Emma (frivilliga ljudproducenter), Maria och Åsa (frivilliga fotografer) samt alla andra härliga deltagare som fick det hela att fungera!

Edit 2020-01-31 ändrade länk till sändningsfilmen och tog bort den som var till Bambuser (som inte finns längre)