Westreamu har som ambition att alla som vill livesända på ett proffsigt sätt skall ha råd med våra tjänster. Men det finns naturligtvis tillfällen då du inte vill sända proffsigt; inte tycker dig ha råd; eller helt enkelt vill sända själv. Då gäller det bara att göra det. Och det är inte så svårt.

Allra enklast är att köra igång med en smartphone, surfplatta eller dator med webbkamera. Tjänster som Bambuser har inbyggd programvara som låter dig sända på det sättet. Men ofta vill man kunna zooma, fokusera bättre och kanske till och med använda fler kameror.

Jag gjorde tidigare idag en liten livesändning som beskriver ett sätt att sända med videokamera och laptop. Som märker är det rätt dålig läppsynk. Det beror framförallt på att laptopen jag använde inte har tillräckligt kraftfull processor för att hantera den upplösning jag sände med (640×360 @ 25fps).

Det är svårt att säga generellt vad man behöver till vad. Det beror på vilken kamera du har; vilka anslutningsmöjligheter som finns mellan kameran och datorn (tex Firewire, komposit, komponent, HDMI, SDI, IP); din ambitionsnivå när det gäller videobildens upplösning. Och så vidare.

Här nedan listar jag dom saker jag använde. Utöver det rekommenderar jag att du börjar med att fundera ut hur du skall koppla ihop kameran med datorn. Enklast kan vara att köpa en USB-grabber för några hundringar. Du har säker tillgång till en hyfsad videokamera. Själva programvaran kan du ladda ner och pröva gratis. Ju kraftfullare PC/laptop, ju bättre videokvalitet kan du sända. Sen behöver du en mik som funkar att koppla in i datorn. Apropå det, om du skall köpa en videokamera så kan det vara värt att lägga en extra slant på en modell som har ingång för extern mikrofon.